De economische gevolgen van de coronacrisis
Het coronavirus heeft invloed op iedereen. Niet alleen de supermarktmedewerkers draaien overuren, maar ook hulpverleners doen dag en nacht hun best mensenlevens te redden. Daarnaast zijn er een heleboel mensen zonder baan komen te zitten. Met name dat laatste heeft een heleboel gevolgen voor de economie. Welke dat zijn, lees je in deze blog!
Corona kost bedrijven de kop
Vorige week zijn er 86 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 17 meer dan in de week daarvoor. Tot noch toe heeft de coronacrisis zo’n 300 bedrijven de kop gekost. Vooral groothandels, horeca, reclame- en architectenbureaus zijn de dupe van de crisis. Bovendien zijn er zo’n 560.000 bedrijven in de gevarenzone gekomen. Dat is bijna één op de vijf bedrijven. Ongeveer de helft van die bedrijven was voor de coronacrisis financieel gezond.
Aantal werklozen neemt toe
Als gevolg van de faillisementen, zijn er een heleboel mensen werkloos geworden. Door de coronacrisis zijn vorige maand ongeveer 17.000 Nederlanders zonder werk komen te zitten. Tegelijkertijd liep het aantal nieuwe WW-uitkeringen vorige maand op tot 38.000. Dat is een stijging van zo’n 42 procent.
Forse daling economie
Verschillende economen verwachten een forse daling van de economie. Zij verwachten dat de Nederlandse economie dit jaar met ongeveer 8 procent zal dalen. Als we deze cijfers voor waar aan mogen nemen, zal dat ongetwijfeld een enorme invloed hebben op de cijfers hierboven.
Wat kunnen we hiertegen doen?
Het antwoord daarop is lastig te geven. Zolang het coronavirus stand houdt, zullen deze cijfers alleen maar toenemen. Wat we samen kunnen doen om het coronavirus in te perken is simpel: blijf zoveel mogelijk thuis, ga alleen naar buiten als het echt nodig is en houdt voldoende afstand van elkaar (minstens anderhalve meter). Enkel en alleen als we ons hieraan houden, kunnen we ervoor zorgen dat de gevolgen op ons en de economie beperkt blijven.