Het aannemen van je eerste werknemer

Het aannemen van je eerste werknemer

Je bedrijf doet het goed en je kan je veroorloven personeel in dienst te nemen zodat, je niet alles zelf meer hoeft te doen. Maar hoe pak je dat aan? Wat komt er nu allemaal kijken bij het aannemen van personeel? Antwoorden op deze vragen en nog meer gaan we je geven via deze blog.

Doorgeven dat je werkgever bent

Wanneer je voor het eerst een werknemer in dienst gaat nemen moet je dit altijd aangeven bij zowel de Belastingdienst als de KVK. 

Belastingdienst

Dit kun je doen door een formulier op de Belastingdienst in te vullen. Wanneer je dit formulier ingevuld hebt en is goedgekeurd krijg je een loonheffingennummer die u nog hebt voor het inhouden van belasting voor uw werknemers.

KVK

Ook dit kun je doen via een formulier maar dan op de website van de KVK zelf. Let op dat je altijd moet aangeven bij zowel de KVK als de belastingdienst wanneer je personeel aanneemt en deze ontslaat.

Arbeidsvoorwaarden

Je bent in staat om je arbeidsvoorwaarden met je werknemer mondeling te maken. Echter, is het beter om dit op papier vast te stellen. Deze arbeidsvoorwaarden zet je in een arbeidsovereenkomst. Deze arbeidsovereenkomst teken jezelf en laat je tekenen door de werknemer zodat, deze duidelijk doorgenomen zijn.

Loon

Allereerst ben je wettelijk verplicht je werknemer minimumloon te betalen. Mits de werknemer jonger is dan 23 jaar geldt deze regeling. Wanneer dit niet het geval is en de werknemer jonger is dan 23 jaar, mag je je werknemer een jeugdloon geven. Let op: elk half jaar worden de lonen aangepast.

Administratie

Verder ben je verplicht om de loonheffing, een kopie van het identiteitsbewijs en de loonstaat in je administratie aanwezig te hebben.

Proeftijd

Bij het aannemen van een werknemer heb je de mogelijkheid een proeftijd aan te geven. Dit houdt in dat zowel de werkgever als de werknemer in staat is per direct op te zeggen. Leg deze proeftijd wel altijd vast. Wanneer deze proeftijd niet op papier is vastgelegd is deze namelijk ongeldig.

Reacties zijn gesloten.