Sollicitatiegesprek voorbereiden? Dat doe je zo
Dus je mag op sollicitatiegesprek komen? Nice! Nu begint het echte werk. Er komt meer bij kijken dan je misschien zou denken. Je moet gaan nadenken over hoe je over wilt komen, wat ze van je verwachten en wat je aan gaat doen. Om je hier een handje bij te helpen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Zo kun jij je optimaal voorbereiden en met zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek ingaan.
Soorten sollicitatiegesprekken
Er zijn verschillende soorten sollicitatiegesprekken. En hoe je je moet voorbereiden hangt af van het type sollicitatiegesprek dat je voert. In het eerste sollicitatiegesprek komt vooral jouw persoonlijkheid naar voren. Het is dus bedoeld om jou beter te leren kennen. Ben je uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd, je bent dus door naar de volgende ronde! Nu wordt het tijd om je inhoudelijk goed voor te bereiden. Wat kan jij het bedrijf bieden? Waarom past de functie bij jou? En wat is jou motivatie? Wanneer je uiteindelijk te horen krijgt dat je bent aangenomen krijg je nog een arbeidsvoorwaardengesprek. Hierin worden salarisonderhandelingen en arbeidsvoorwaarden besproken.
Voorbereiding
Je voorbereiding op je sollicitatie maakt het verschil. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen en je komt er geïnteresseerd door over. Check van te voren de website en social media van het bedrijf. Doordat je iets positiefs verteld over wat je hebt gevonden heb je al een streepje voor. Zoek daarnaast ook je gesprekspartner op Google en Linkedin. Door te beginnen over overeenkomsten kun je het ijs breken. Misschien heb je wel aan dezelfde hogeschool gestudeerd of zetten jullie je in voor dezelfde goede doelen. Check tenslotte de dresscode binnen het bedrijf of vergelijkbare bedrijven en pas jouw kleding hierop aan. Twijfel je? Ga dan voor de netste versie.
De eerste indruk
Een goed begin is het halve werk. Door een goede eerste indruk te geven sta je al 1-0 voor. Hieronder staan de belangrijkste tips voor een goede eerste indruk bij je sollicitatie. Pik er een of twee uit waar je je op focust, dat is vaak al genoeg.
- Wees beleefd. Stel jezelf netjes voor en zeg ‘u’ als je denkt dat de situatie daarom vraagt en vergeet ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ niet.
- Je kunt het ijs breken met een compliment. Een neutraal compliment, bijvoorbeeld over het kantoor of de sfeer.
- Smile! met een leuke glimlach heb je grote kans dat je eerste indruk meteen goed is.
- Begrijp je iets niet? Vraag het gewoon. Je kunt niet alles weten. Daarnaast kom je dan leergierig over.
- Goed luisteren naar je gesprekspartner, heel belangrijk. Laat je gesprekspartner dan ook uitpraten. Zo kom je sympathiek over.
- Neem een actieve houding aan. Dus niet met je hoofd op je hand leunen of achterover gezakt zitten. Dat komt ongeïnteresseerd over.
- Door hulp aan te bieden laat je zien dat je attent bent. De deur openhouden is een mooie. Of iets aannemen als zijn of haar handen over zijn.
- Rust en zelfvertrouwen zijn top, maar maak het niet te arrogant.