Vijf onwaarheden over de Bitcoin
Bitcoins: u heeft er vast wel eens van gehoord, maar weet misschien niet precies wat het zijn. Simpel gezegd zijn het digitale munten die je kunt kopen en verkopen of kunt gebruiken als betaalmiddel bij bepaalde webshops. Er wordt ook vaak gesproken van een cryptocurrency als het gaat over Bitcoins. Het verschil met bijvoorbeeld een creditcard transactie, is dat een Bitcoin transactie van persoon tot persoon gaat; er komt geen financiële instelling aan te pas. Doordat er nog best veel onwetendheid bestaat rondom de Bitcoin, zijn er ook verschillende misvattingen ontstaan:
1. De Bitcoin is een dure investering
Men denkt dat investeren in Bitcoins duur is, omdat de prijs van één munt duizenden euro’s kan bedragen. Het is echter niet verplicht om een hele munt te kopen. Inderdaad! Een Bitcoin kan verdeeld worden in miljoenen kleine stukjes. Je kunt dus eigenlijk al aan de slag als je 20 euro over hebt.
2. Bitcoins zijn milieuvervuilend
In het nieuws wordt vaak geroepen dat deze cryptocurrency energieverspillend is. Dit klinkt misschien vreemd en klopt daarom ook niet helemaal. Echter, er zit wel een kern van waarheid in. Met energieverspilling wordt namelijk de wijze waarop Bitcoins worden gemijnd bedoeld. Het mijnen van Bitcoins verbruikt veel stroom en gebeurt in een grote ruimte. Vaak wordt er ook geen gebruik gemaakt van duurzame stroom. Het is dus slechts gedeeltelijk waar.
3. Criminaliteit en Bitcoins gaan hand in hand
De cryptomunten worden vaak gelinkt aan het doen van illegale transacties om bijvoorbeeld geld wit te wassen. Dit is niet mogelijk, omdat het gebruik van Bitcoins veel minder anoniem is dan men denkt. Het dubieuze imago is dus eigenlijk niet geheel terecht. Er zijn vele (normale) webshops die de Bitcoin accepteren.
4. Het doen van een Bitcoin transactie is traag
Dit gerucht gaat al jaren rond, maar is eigenlijk slechts sinds kort waar. Omdat steeds meer mensen gebruik maken van de digitale munten, is het doen van transacties langzamer geworden. Er wordt wel hard aan gewerkt om dit probleem op te lossen.
5. Slechts een paar mensen bezitten 40% van de munten
Een ander fabeltje dat de wereld uitgeholpen moet worden, is dat ongeveer 1000 mensen 40% van de Bitcoin bezitten. Het is helemaal niet mogelijk om te achterhalen hoeveel Bitcoins een persoon heeft. Het enige dat men kan zien is hoeveel wallets er bestaan met het aantal munten in die wallet. Maar een wallet kan voor meerdere personen zijn en daarnaast kan een persoon meerdere wallets hebben. Het is dus onmogelijk om dit te achterhalen.